Cand am nascut a doua fetita am crezut ca trebuie doar sa repet ce am facut cu primul copil si totul va merge brici. Dar… nimic nu s-a repetat pentru ca bebe2 a fost, si este total diferita de bebe1. Ambele fetite au fost alaptate exclusiv, dar pe cand cea mare a primit mai mult decat incantata prima ligurita de zeama de mar la 6 luni si a „colaborat” fara probleme cu schema de diversificare, surioara ei nu a vrut, deloc-deloc, nimic-nimic, altceva decat san pana la 10 luni. Nici acum nu prefera aceleasi lucruri, daca una vede branza(de orice fel) ca o delicatesa, cealalta nici nu vrea sa auda de ea, la fel cu ouale, iaurtul, carnita, morcovul, etc.
Eu nu le pun sa pape ce nu vor, au timp toata viata sa-si schimbe parerea despre un aliment. Am gasit, in schimb, tot felul de retete care sa includa alimentele nu prea atractive fara ca ele sa stie. Ambele fete papa paste cu orice, orez cu orice sau omleta cu orice…asa ca nu am de ce sa ma plang. Spanacul spre exemplu nu-l papa ca atare, dar il mananca fara probleme in omleta. Morcovul, desi il papa crud, il ocolesc daca il gasesc fiert in ciorba, dar compensam adaugandu-l in sosul de paste(un super sos despre care o sa scriu). Brocoli e prea verde pentru ele, dar nu si amestecat cu sos de rosii si pus in paste, carnita daca e tocata e prietena lor.
Apropo de carnita, stim deja ca puii din comert nu sunt tocmai sanatosi, mai ales pentru cei mici, asa ca noi nu cumparam pui din comert deloc. Avem rude la tara asa ca din cand in cand ne umplem congelatorul cu pasari de tara, iepurasi sau ieduti hraniti cu iarba verde si porumb. In rest cumparam carne de vitel, inclusiv organe, de la o macelarie de incredere. Fetele prefera carnea in forma tocata – in sos bolognese, musaca, ciorba de perisoare, chiftele si chiar in orez. Eu imi pregatesc mini-portii de carne tocata, asa cat le trebuie lor pentru o mancare, fie din carnea de vitel fie din carnea bio de pasare. Portiile astea mititele se dezgheata imediat intr-un bol cu apa rece si odata dezghetate sunt numai bune pentru adaugat in pilaf(eu fierb 15 minute carnea, adaug orezul, eventual ceva mazare sau porumb, mai fierb 15 minute, adaug sosul acela special si gata papa), mancare de cartofi, sos, chiftelute, etc.
Despre dulciurile fetelor – cantitati mici, niciodata seara, alese numai dupa ce le-am citit incredientele. Facem des placinte, cozonac, briose, friganele, sau cumparam deserturi safe pentru copii. Nu stiu daca ati incercat rondelele de grau sau orez de la Sanovita, sunt bio si chiar delicioase, fara prostioare pe eticheta. Mai papam nutela cu paine, biscuiti Leibniz, batoane cu susan si miere, turta dulce sau prajituri cumparate de la Pravalie(un magazin din Piatra Neamt, unde Eurile sunt lasate la usa sa saliveze de pofta).
Mamici, stati linistite, exista solutii pentru toti mofturosii!
Pofta buna! 🙂