Noi și varicela

Puii mei au avut vărsat de vânt primăvara trecuta, prin mai. Am fost anunțați ca sunt cazuri de varicela la grădiniță asa ca, oarecum, ne așteptam sa ajungă si la noi… si a ajuns, la 20 de zile dupa primul caz depistat. Nu am sa va mint, am trăit atunci cele mai urate 3-4 zile din viata mea de mămică.
Pana sa apară bubițele propriu zise fetitele păreau răcite, mucisori, mofturei si stare subfebrila 37,5. Asta duminica. Am dat panadol, febra s-a dus. Luni dimineața erau doar mucoase. Luni cand le-am luat de la gradi am gasit primele bubițe, cam 3 la cea mare si 2 la cea mica, pe burtica si pe spate. Pana seara la ora 21:00 cea mare avea peste 15 bubițe – tot pe spatic si burtica. Adus pediatrul acasă, rețeta: calamine lotiune, Bioderma cicabio, panadol pentru febra. Alte indicații: aplicat solutie de 2-3 ori pe zi cu un bețigaș, baie după ce incepe sa cada cojita bubutelor, evitat scărpinatul, pot ieși afara, dar fără sa interacționeze cu alte persoane(ținutul în casa are doar rol de evitare a răspândirii bolii – noi le-am scos in curte), copii sunt contagioși pana se usucă si ultima vezicula, în stadiul cu bubițele uscate nu mai sunt contagioși, cam după 10-14 zile… bafta multa! Puiul mare avea 37,8 cea mica deloc. Mofturei cat casa!
Prima noapte – cea mica a dormit fără probleme, cea mare s-a trezit cam din 30 în 30 de minute, fără sa spună ca o doare/deranjează ceva, pur și simplu era agitata. Dimineață era plina de bubute, fără febra sau stare subfebrila doar mofturici. Mi-am propus sa le dau sa pape doar ce știu ca le place, asa ca nu pot sa spun ca au mâncat mai puțin in perioada cu varicela. Cea micuță a rămas tot cu ale ei 2 bubițe pana în ziua a 3 a când i-au mai apărut vreo 10 plus stare subfebrila si agitație. Noaptea s-a trezit cam din 10 in 10 minute, am avut o noapte alba pe care nu o sa o uit prea curând. Pur și simplu adormea la mine sau la tati in brate și în 10 minute se trezea plângând.
A patra zi am întrebat la farmacie dacă ii putem da ceva pentru starea de agitație. Ni s-au recomandat granulele homeopate de la Boiron cu mușețel Chamomilla – 3-4 granule dizolvate în apa seara înainte de nani. La noi au funcționat de minune, puiul a dormit toată noaptea.
Din ziua a 5 a fetele nu au mai fost agitate, fără febra sau stare subfebrila, doar cu bubute peste tot. Au avut inclusiv in guriță si la puțică. Acestea le-am dat cu o apa+bicarbonat și pana seara le-au disparut veziculele.
Băiță le-am putut face abia în ziua a 6 a, in rest le-am șters cu apa călduță cu un prosopel, doar tamponări, evitând pe cat posibil zonele cu bubițe.
Au avut bubițe peste tot, fiecare pui și-a spart 2-3 bubite si acestea s-au vindecat mai greu. La noi a funcționat foarte bine crema de la Bioderma. Aceasta le-am aplicat-o după ce bubițele nu mai aveau vezicule. Nici un copil nu a rămas cu nici un semn. Totuși pielea a rămas curata, fără nici o urma de bubiță cam după 1 luna.
După 11 zile puii s-au putut întoarce la grădiniță. La amândouă ne-am confruntat cu scăderea poftei de mâncare in perioada ce a urmat. Am rezolvat problema cu vitamine Cavit… la noi funcționează de minune. Încercați sa luați un drajeu dimineața după micul dejun și o sa vedeți ca va fi nevoie sa decalați ora prânzului, cam asa o pofta de mâncare da.
In concluzie varicela/vărsatul de vânt a fost o perioada urata… îmi era asa mila de ele sa le vad pline de bubițe, dar, partea buna e ca după acest episod, am sesizat ca imunitatea lor a crescut, mai precis vara si toamna au trecut fără nici o răceală, iar iarna aceasta ne-am confruntat doar cu cate un „rosu in gat”, ceva mucisori… si facturi mai mari la grădiniță, fiindcă nu au lipsit deloc…ura!!!
La fetita cea mica, 3 ani, bubitele au fost considerabil mai putine decat la cea mare, 5 ani. Citisem ca in Anglia exista asa numitele „Chickenpox party-uri” unde copii de 1-2 ani sunt adusi la un copil cu varicela pentru a se molipsi cat sunt mai micuți, pentru ca fac o forma mai ușoară și capătă apoi imunitate sporita… mie mi se pare o prostie, dar ce știu eu?!
Atât eu cat și tati stiam ca am avut varicela în copilărie, dar au fost părinti la gradi care s-au molipsit de la copii si unii chiar au avut nevoie de internare.
Bubițele vin și trec cu răbdare și multă cremiță!

Mami Flor

8 răspunsuri la „Noi și varicela”

  1. Buna. Si fetita mea de cinci ani a adus varicela de la gradinita, cu o luna in urma. A facut o forma destul de grava. A avut multe vezicule pe fata, destul de mari si a si rupt cateva din ele. Acestea au prins din nou crusta, si cazand sau fiind din nou rupta, nici nu stiu ce sa zic.. pielea a inceput sa se cicatrizeze anormal…lasand niste gropite, folosesc cicabio pomada de cinci zile.ii va trece oare? Imi fac foarte multe griji. Cat timp trebuie sa o aplic pe fruntea ei? Va da rezultatele asteptate. Sunt disperata, intrucat ii sta rau de tot, sunt pozitionate vertical si vin una dupa alta.

    1. Buna Diana! Imi pare rau pentru micuta ta! Si fetita noastra mica si-a rupt o bubita, pe gat, si intr-adevar aceea a trecut mai greu. Initial am lasat-o in pace, crezand ca se va vindeca de la sine, dar nu, s-a facut ca o pata alba. Asa ca la aproape 2 luni dupa ce le trecusera varicela, pata inca era acolo. Am cumparat alt tub de Bioderma si i-am pus de cateva ori pe zi aproape 1 luna. Pana la urma s-a vindecat complet. Pediatrul vostru ce v-a zis, daca ai spus ca a facut o forma mai grava, poate bubitele au nevoie de alt unguent?

      1. Se va vindeca oare si la noi dupa un tratament mai indelungat? Mi se rupe inima cand o vad asa. In plus, nu am dus- o la gradinita de o luna. Ma voi programa la un medic dermatolog, insa nu stiu daca se poate face ceva la o varsta atat de frageda.

        1. Sigur ca o poate vedea un dermatolog, nu exista prea mic pentru dermatologie, si sunt sigura ca toate bubitele i se vor vindeca! Adu-ti aminte de „acneea bebelusului”, sunt sigura ca si atunci aveai impresia ca va avea bubite pe fata toata viata si totusi au trecut imediat. Rabdare si iar rabdare, totul se va aseza pe fagasul normal! Exista si o parte buna in toata nebunia asta – copilul capata imunitate la virus si noi am vazut chiar si o imbunatatire a imunitatii in general!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *