Dar de mami cine are grijă?!

E 7 fara 10, mami se duce in bucatarie si le pregateste micul dejun. Ii face si cafeaua lui tati apoi trece pe la fiecare si cu pupici, cu dragoste in ochi si „buna dimineata” ii trezeste pe fiecare. Picii au parte de transport gratuit pana la bucatarie, in brate la mami, iar tati are livrare gratuita si isi primeste cafeaua in birou. Cat pisoii papa mami isi clateste fata, dintii si se schimba. Omuletii merg la topait pe pat iar mami le scoate pijamalele in timp ce mai stampileaza cu pupici burticile sau talpitele odihnite. In cursul saptamanii mami duce minunile la scoala. Nici drumul pana la gradi/scoala nu e banal(nimic nu mai e banal in viata unei mamici) – are in brate un pui somnoros, pe umar poseta, pe antebrat 2 ghiozdane mici si colorate iar cu mana dreapta tine puisorul mare. Trebuie sa recunosc ca oamenii se uita cu drag la ele, la closca asta cu puii veseli care chicotesc si canta in drum spre gradi. In weekend mami isi ia cafeaua in mana si, teoretic – o savureaza, practic mai ia cate o gura din ea intre un dus la baie cu micuta, sters mucii, schimbat bluzita, cautat soricelul roz, scos o clama incalcita in par, etc. Se lasa pagubasa si incepe sa stranga paturile si vasele de la micul dejun.
Pe la 10 mami curata mere si taie o banana felii, le pune pe farfuriute alaturi de 3 migdale si cheama puii sa-si ia gustarea. Dar gustarea ei? Uneori mai ia o gura de cafea rece, alteori bucatelele de fructe ramase de la copii. Nu, nu si-a luat micul dejun. Dar nu ii e foame, nu are timp de foame, pranzul bate la usa si mami vrea mancare gatita, sanatoasa pentru familia ei, deci pune de-o ciorba si un sos pentru bolognese. Apar iepurasii, mami le curatata si le spala cate o morcoveata si iepurasii fug din bucatarie rontaind. Dar ea, ea de ce nu mananca un morcov? Ce bine i-ar prinde vitaminele lui gustoase!
E pranz, mami a pus ciorbita in bolurile cu nas si gura si acum pescuieste dintr-unul ardeii, dintr-altul rosiile si bucatelele de pastarnac. Ii coace repede un ardei iute lui tati si striga familionul la masa. Se aseaza, ia o lingura din lichidul cald si gustos si imediat aude „eu vreau smantana!”, „iar eu mai vreau apa”, „eu vreau sare”… se ridica si imparte de toate la toti, apoi se aseaza si isi mananca ciorbita. Nu pur si simplu, mai sterge o gurita sau o manuta care a incercat sa prinda un taitel, mai face un cartofior mai mic, mai schimba o lingura scapata pe jos, mai duce un pitic la baie…
Strange vasele si acum, cu burta plina si capul tehui de la zarva din timpul mesei, s-ar intinde pentru vreo 3 zile, pardon minute, pe canapea, dar de unde?! Aparatele din casa tipa toate – se aude uscatorul si masina de spalat. Deci scoate rufe, pune rufe, impatureste rufe – alearga dupa rufele furate de cele doua ajutoare mici, una din ele e imbracata cu blugii lui tati, cealalata face jonglerii cu niste sosete abia rulate si din prea mult zel o pereche pica in glubul lustrei din dormitor, deci, scaun, scos „mingea textila”. Daca tot a ajuns acolo sus aduce si lichidul de geamuri si sterge putin globurile prafuite… apoi daca tot a sters un corp de iluminat si are fasul si laveta in mana, trece prin toate incaperile si le curata pe toate. O dor mainile de la stat cu ele in sus, s-ar intinde macar putin, dar 2 fetite vor iaurt cu fulgi asa ca merge si le pregateste o gustare… bine-ar fi sa-si faca si ea o portie ca tot are calcemia mereu la limita de jos, dar iaurtul nu se pupa cu oboseala pe care o simte, asa ca isi mai face o cafea. Tati o cearta ca nu-i face bine a doua cafea pe zi, ea totusi o bea.
Copii au nevoie de aer curat, de vitamina D si de socializare, asa ca mami ii scoate afara. Dupa turul parcurilor din cartier, dupa fugareala si ascuns pe dupa copaci, mami s-ar aseza pe banca de langa tobogan pentru doar 5 minute de somn, stati linistiti, n-o face!
Seara scena de la pranz se repeta si apoi dupa ce a ingramadit si ultima lingura in masina de vase simte iar chemarea cearsafurilor din dormitor sau a pernelor pufoase de pe canapeaua din living, dar ce sa vezi bateriile iepurasilor sunt inca pline si parca s-ar mai juca putin cu mami – fugareala, ghirgoseala, plimbat in 4 labe, putin colorat si citit(dar nu prea mult ca prea-s chill activitatile astea!).
Urmeaza ultima ora inainte de nani – spalat, schimbat, iubit, aerisit, povestit, inchinat, iubit, iubit, iubit!
Patul o striga din nou, dar se face ca nu-l aude! Deschide frigiderul si ia o pralina din cutia cu ciocolata asortata. Una ar fi suficienta, doar e seara si asa cum i-a invatat pe copii „dulciurile nu sunt bune seara, ne strica somnul”. Yeah Right?! „Care somn?!” Si cu asta in gand isi ia cutia intreaga de bomboane si fuge in dormitor! 2 vulturi mici si ageri de ureche aud fosnetele delicioase: „Mami ce se-aude? Ce mananci?”, „Doar niste cipsuri din acelea cu ceapa din care nu va plac voua deloc!”… „Bleah!” 🙂

Trebuie sa recunosc ca multe din zilele mele sunt asa, dar nu foarte multe… Dupa cateva caderi de calciu care m-au facut sa ajung la UPU am inteles ca in afara de copii si de sotul meu e foarte important sa am grija de „mami”! Nu reusesc mereu sa tin cont de nevoile ei, dar am invatat ca „mami” are neaparat nevoie de 3 lucruri ca sa ramana sanatoasa si voioasa:
-Vitamine&calciu – acum si mami primeste gustari!
-Odihna – mami scoate aparatele din priza si la amiaza sta minim 20 de minute in pat.
-Fara excese de cofeina si dulciuri – asta ii garanteaza un somn intrerupt uneori de copii, dar linistit.
Nu faceti ca mine, nu e nevoie sa ajungi la Urgente ca sa iti dai seama cat esti de importanta – ai grija de mami, ea e cea mai importanta din casa fiindca ea are grija de toti!

Grijulie,
MamiFlorentina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *