Nu plang si dupa ce plecati voi!


…si uite asa intr-o clipita a trecut prima saptamana de gradi si de scoala. Am simtit la ambele mele mandrute bucuria si emotia revederii cu doamnele educatoare, cu doamna invatatoare si cu colegii. Am sarbatorit primul FB adevarat primit de Natalie la scoala, am fost la primele sedinte cu parintii din acest an scolar, am cumparat cele mai frumoase rechizite si am trecut din nou pe lista de cumparaturi o sticluta cu solutie pentru pete – pentru petele de pe rochitele lui Ami :).
Fetele au fost mereu sociabile, le-a placut de micute compania altor copii si fiindca au mers amandoua odata la gradi, la aceeasi gradinita, initial in aceeasi grupa, noi nu am avut probleme de acomodare. Nati si Ami au mers prima data la gradi cand aveau 4, respectiv 2 anisori. Am ales o gradinita privata fiindca ii cunosteam ownerul si ne-au placut mult conditiile. Noi am inceput primavara, din luna martie, sperand ca daca a trecut iarna nu vor mai raci asa des, dar si fiindca nu am vrut evitam haosul din luna septembrie, cand majoritatea parintilor isi inscriu copii la gradinita pentru prima data si multi dintre ei plang cand mami/tati vrea sa ii lase cu doamna educatoare. Am scapat intr-adevar de corul micilor plangaciosi si fericire nu le-am lasat niciodata plangand, dar nu si de viroze de tot felul. Asa ca, daca mergeti pentru prima data la cresa sau la gradi, ar fi mai bine sa va asumati ca se vor imbolnavi. Gasiti-va un pediatru bun, salvati-i numarul si asteptati-va sa il apelati chiar din primele zile de mers la gradi. E NORMAL sa raceasca, sunt micuti si nu au anticorpi pentru majoritatea crocobaurilor care umbla printre noi, iar la gradi sunt fata in fata cu crocobaurii, in spatiu inchis, asadar e firesc sa se molipseasca. Majoritatea bolilor contactate la gradi vor fi viroze – adica febra, mofturi, muci si tuse. Initial o sa va sperie simptomele astea care apar des si trec greu, apoi, de la an la an vor fi din ce in ce mai rare si mai blande. Informati-va si despre bolile copilariei, fiindca cel mai probabil va veti intalni si cu ele. Noi le-am avut aproape pe toate si va spun sincer ca nu e nimic groaznic! Daca aveti alaturi un pediatru de incredere, unul cu experienta, unul cu care sa puteti comunica oricand, care sa va raspunda la telefon si la ore mai tarzii si la primele ore ale diminetii, problema crocobaurilor este in proportie de 99% rezolvata, restul e rabdare si… ciocolata!

Revenind la diminetile cu lacrimi siroind pe bolfici pufosi si roz, cu inimi frante si ganduri nebunesti care implica cuvantul „demisie”, sa va spun la ce experiment am luat parte fara sa imi dau seama saptamana asta:
Amelie e in grupa mijlocie, alaturi la grupa mica – Mara, fetita unor prieteni. In prima zi o duc pe Ami si o zaresc pe Mara jucandu-se cu educatoarea. Ii dau mesaj mamicii si ii spun ca am vazut-o pe Mara jucandu-se frumos. Ea imi marturiseste ca abia a resit sa o lase fiindca plangea cu lacrimi de crocodil. A doua zi, o las pe Ami si arunc iar un ochi la grupa Marei – micuta bine mersi se juca voios. Ii spun mamei ei si, ce credeti, din nou a plans la despartire. Miercuri, joi si vineri – exact la fel, Mara cu gura pana la urechi, parintii ei cu inima stransa ca a ramas plangand. Nu stiu sa va spun exact cat plangea dupa ce pleca mami, dar eu banuiesc ca doar 1 minut, maxim 2! E normal sa planga, e asa dimineata si in brate la mami e asa bine! Dar, dupa ce mami pleaca, tentatia e mare, atatia copii si atatea jucarii – asa ca nici cel mai „mamos” pui nu poate rezista tentatiei si nu mai pierde vremea plangand – incepe joaca! Asadar, dragi mamici si tatici care plecati de la gradinita cu inima cat un purice, cu gol in stomac, tinandu-va de mana cu sentimentul de vinovatie ca v-ati lasat puiul plangand – linistiti-va, opriti-va la Coffee Shop si luati-va o cafea buna – copilul e ok, e bine mersi, se joaca, rade, experimenteaza, invata, socializeaza, creste si va asigur ca NU MAI PLANGE! Ii va fi dor, iti va fi dor si tie, dar oamenii au nevoie si de dor, dorul e bun, dorul face revederile mai dulci, imbratisarile mai stranse si pupicii mai apasati. Gradinita nu e bau-bau, gradinita iti ajuta copilul, ba mai mult, il face fericit – iti vei da seama de asta la prima serbare cand ii vei simti emotiile, incantarea si bucuria de a participa alaturi de colegi la acest eveniment pentru care a exersat atat de mult stiind ca tu vei fi acolo. Copiii au nevoie de alti copiii cu care sa se joace, alaturi de care sa invete si sa experimenteze lucruri noi, iar adultii au nevoie de adulti cu care sa lucreze, sa vorbeasca(despre copii:), sa rada!

Hai la gradi!
Bucuroasa ca a inceput gradinita,
MamiFlorentina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *