Va trece, dar ce invatam din experienta COVID?

Invatam ca nimic nu e mai important ca SANATATEA!
Virusul acesta ar trebui sa fie ca un semnal de alarma pentru noi toti – oamenii cu un sistem imunitar puternic au trecut peste aceasta gripa cu bine, unii chiar fara cel mai mic simptom. Eu am ramas socata de cat de multi oameni au diabet si cat de multi au probleme cu tensiunea! De cele mai multe ori aceste boli sunt consecinta unui stil de viata haotic cu mancat prost, pe apucate, cu stres mult si sport zero!
Nu cred ca e moment mai potrivit sa va faceti o analiza riguroasa asupra stilului vostru de viata si sa luati masuri pana cand nu va fi prea tarziu… da se poate trai cu diabet si cu HTA, dar iata ca se si poate muri! Sa ai un stil de viata sanatos nu e atat de greu, urmareste in principal 3 aspecte:

– Redu stresul! Stresul te afecteaza mai mult decat crezi – un nivel crescut de stres duce la un sistem imunitar scazut(spun cercetatorii, nu eu)! Din pacate am experimentat pe pielea mea cum te poti imbolnavi din cauza stresului:
Acum multi ani, sa fie cam 10, mi-am luat primul job serios dupa facultate. Am obtinut un post de asistent manager intr-o companie mare cu multe domenii de activitate, multe puncte de lucru, multi angajati. Eram platita bine, dar veneam prima la birou ca sa fiu sigura ca am timp sa ii pregatesc sefului agenda si plecam ultima ca sa fiu sigura ca nimic nu ramane nerezolvat – in total cam 12 ore de lucru presarat cu multe sedinte, proiecte, telefoane. Eram platita bine, dar nu mai aveam viata personala, mancam pe apucate, dormeam putin si prost. Dupa aproape 1 an am inceput sa ma simt rau – migrene, palpitatii, ganduri ciudate cum ca as putea muri, senzatia de frig, extremitati reci, slabiciune, oboseala, dificultati de concentrare. Am ajuns la medic, am facut analize si m-am trezit cu un diagnostic la care nu ma asteptam – hipotiroidism. Nu e o afectiune grava, desi e o boala care necesita tratament pentru tot restul vietii si care mi-a dat ceva batai de cap. Cand am intrebat medicul „de ce am facut boala asta?” mi-a spus fara ezitare: „Din cauza stresului!”!
A doua zi mi-am dat demisia, desi raul a fost facut… am asteptat prea mult, m-am stresat prea mult!

– Mananca sanatos! Stiu, e din ce in ce mai greu si mai scump sa avem incrediente sanatoase in frigider, dar daca ne dam putin silinta putem aduce o imbunatatire in obiceiurile noastre alimentare – evitati semipreparatele, cititi etichetele produselor, cautati producatori seriosi, gatiti zilnic, evitati prajelile, reduceti portiile, aveti grija sa nu treaca nici o zi fara sa mancati legume si fructe proaspete, controlati cantitatea de zahar din mesele voastre! Faceti un plan saptamanal cu ce veti gati si manca. Asa va asigurati ca aveti mese diversificate, puteti face cumparaturi eficiente si evitati sa aruncati alimente cumparate in exces. Toata lumea face zilele acestea paine. E atat de buna painea facuta in casa… de ce sa ne multumim cu chestia aceea buretoasa, gumoasa cu miros de otet si fara gust pe care o gasim la raftul cu paine. Noi respectam regula – daca avem orez sau cartofi nu mai mancam si paine, asa ca nu consumam prea multa si facem doar in casa. Fetele adora turtitele facute in tigaia gril asa ca de multe ori aluatul de paine il pun in frigider si avem pentru 2 zile de facut turtite proaspete la masa.

– Fa sport! Facutul curat, alergatul dupa copii, mersul la piata, balansatul in scaunul de la birou NU inseamna sport! Inima voastra are nevoie de activitate fizica in mod constant. Exercitiile cardio iti vor intari muschii cordului, iti vor pune sangele in miscare intarindu-ti astfel capilarele si facand creierul sa functioneze la capacitate maxima si sa elibereze serotonina, hormonul fericirii. Fitness-ul pe de alta parte te ajuta sa iti mentii muschii sanatosi, asta inseamna 0 dureri de spate, de picioare, de oase! Stiu, uneori e greu sa te urnesti din casa pana la sala de sport, dar te asigur ca efortul tau nu va ramane nerasplatit! In plus daca iti este imposibil sa ajungi la sala poti lucra acasa, gasesti pe internet tot felul de exercitii pe care le poti face in living pe covor cu cateva greutati si o banda elastica. Lucreaza cate o grupa de muschi pe zi – azi abdomen, maine picioare si fund, poimaine brate, apoi piept si nu uita de spate. Necesita putina organizare, dar efectele se vad si se simt!

Atat! 3 liniute (-) simple care iti pot schimba, imbunatati sau chiar salva viata!!!

#ramaiincasa #ramaisanatos

Florentina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *