Despre dințisori

Sa va povestesc cate ceva despre dintisorii copilasilor fiindca noi am avut „experiente” de tot genul pe acest subiect.
Copilul numarul 1, la 6 luni avea deja 2 iepurasi jos si doi iepuroi sus. Au erupt usor, fara febra, fara scaune moi… poate doar ceva mofturei in plus in cateva zile. Apoi usor, usor gurita s-a umpult de dintisori mici, albi, adorabili. Am inceput sa ii periem folosind pasta speciala pentru bebelusi, noi ne-am inteles de minune cu President(acum tot pe aceasta o folosim). Toate bune si frumoase pana la 1 an si 6 luni cand a cazut si a dat cu gurita de un scaunel de copii. A fost groaznic, cel mai groaznic eveniment din viata noastra de parinti – mult sange, lacrimi multe si panica mare. In 2 minute eram cu ea la UPU. Aici ne-a vazut un medic de la maxilo-faciala care a diagnosticat-o cu un dintisor de lapte, de sus, infundat in gingie. Ne-a prescris nurofen si o solutie locala ca sa prevenim infectarea gingiei. Ne-a mai zis ca cel mai probabil dintisorul va erupe din nou si totul va fi cum a fost. Nu a fost asa!
Copilul nu a mai avut dureri dupa prima doza de nurofen, apoi dupa cateva zile in care i-am aplicat solutia farmaceutica pe gingia ranita, rana s-a inchis, a ramas un gol in locul dintisorului care era partial vizibil din gingie.
Am consultat mai multi stomatologi care ne-au sfatuit sa asteptam sa vedem ce se va intampla cu dintisorul, posibilitatile fiind sa erupa inca o data, sau sa necesite extractie cand copilul va fi suficient de mare cat sa i se poata face o radiografie dentara. Cand avea 4 ani am cerut si sfatul lui ortodont care ne-a sugerat sa ii facem un CT la gurita si sa vedem ce se intampla cu mugurii dintisorilor definitivi. In urma CT-ului ni s-a recomandat extragerea chirurgicala a dintisorului blocat in gingie pentru ca dintii definitivi de sus erau stanjeniti de pozitia acestuia. Asa ca i-am facut o programare la Iasi la cabinatul D-lui Dr. Victor Vlad Costan si impreuna cu un anestezist pediatric i-au scos dintisorul captiv. Totul a durat 10 minute cu tot cu anestezie si a decurs perfect. Puiul a adormit in brate la mami si s-a trezit tot in brate la mami. A primit o reteta cu un antibiotic, un antiinflamator si o inghetata ca si recomdare imediata. Locul s-a vindecat repede si frumos.
Pentru ca dintisorii i-au iesit relativ devreme, la 4 ani jumatate a inceput sa i se clatine primul dintisor, unul de jos. Cum l-am scos? Usor! Am asteptat sa se miste cat mai tare, am pregatit pansament steril si o ata, am legat si am tras in sus. Dintisorul a iesit imediat iar sangerarea s-a rezumat la o picatura de sange pe pansamentul steril. Bineinteles ca am pus dintisorul deoparte pentru Zana Maseluta si am sarbatorit cu o inghetata. Micuta a fost foarte incantata de faptul ca o sa aiba un dinte „nou” si mai ales ca Zana Maseluta ii va lasa in locul dintisorului de lapte un ban, asa ca nu s-a speriat, nu a durut-o si nici nu a plans.
Dintisorul nou si-a facut aparitia cam in 2 saptamani moment in care am constatat ca si vecinul de jos se misca. Am asteptat pana mititelul se „balanganea” foarte tare si am repetat procedura de la primul. Al doilea dintisor nou a aparut mai repede in 2-3 zile, asa ca acum avem 2 dintisori cu zimtisori.
Saptamana trecuta, adica dupa un an distana, fata de cei de jos, fetita si-a scos un dintisor de sus. Da, si l-a scos singura. Ne a spus o vecina ca fetitei ei i-a cazut dintisorul care se misca in timp ce papa un mar. Atat de interesant i s-a parut ei treaba asta ca nu ne-a mai lasat sa i-l scoatem cu ata si s-a pus pe mancat multe mere. Nu, nu i-a cazut mancand mere, in schimb abia-abia se mai tinea, asa ca intr-o seara s-a pus ea tacticos pe canapea si l-a plimbat fata-spate, stanga-dreapta pana si l-a scos. Ce mandrie pe capul ei! M-a pus la 9 seara sa sun tot familionul si toti prietenii ca sa le povesteasca ea cum a procedat cu dintisorul si cat e de curajoasa! 🙂
In concluzie dintisorii de lapte se scot foarte usor!
Sa nu credeti ca daca am intampinat tot felul de probleme legate de dintisori cu prima fetita am fost scutiti de probleme cu cea de a doua, nu, nu am fost scutiti! Tot pe la 1 an si 6 luni, intr-o seara eram toti sus si ne pregateam sa iesim in oras cand o vad pe mezina dezechilibrandu-se in dreptul noptierei, apoi vad pe noptiera ceva alb rostogolindu-se ca o margica. Cea mica s-a ridicat fara sa planga, dar cand m-am apropiat de noptiera am constatat ca margica era de fapt un dintisor, tot din fata-sus. Am luat dintisorul si copilul si in 5 minute eram in primul cabinet de stomatologie. Noi speram ca daca intervenim cat mai de repede il putem reatasa. Medicul ne-a refuzat, ne-a spus ca el nu a mai reatasat dintisori si nu stie daca si cum se face. Am sunat alt medic si acesta ne-a explicat foarte frumos, cu multa logica de ce dintisorii de lapte nu se reataseaza. Da, dintii copiilor se pot reatasa, dar cei de lapte nu! Si nu fiindca nu s-ar „prinde” inapoi, ba da, s-ar suda inapoi imediat, dar in momentul cand ei vor trebui sa cada ca sa faca loc dintisorilor definitivi acestia nu vor mai cadea in mod natural ci va fi nevoie de extractie ca sa ii putem scoate. Extactia va necesita anestezie sau va fi dureroasa. In plus dintisorii nu se vor clatina ca si semn ca trebuie scosi asa ca cel mai probabil dintii definitivi vor creste pe langa, iar asta inseamna probleme orale ulterioare. Asa ca, mamici, daca ati auzit sau ati citit pe undeva ca ii poti pune inapoi dintisorul de lapte cazut, inseamna ca mamica respectiva si-a creat singura viitoare probleme. E frustrant sa vezi copilasul stirb, dar pana la urma-urmei e doar o chestie estetica, copilul se va adapta sa pape cu ceilalti dinti fara probleme. Dintisorii de lapte cad usor, radacina lor e mica si moale, e ca un jeleu, nu e dura precum cea de la dintii definitivi, aceasta practic se dizolva cand dintisorul incepe sa se miste tocmai ca sa iasa usor si fara durere.
Cam asta e povestea noastra cu dintisorii! Avem noi o karma a dintisorilor lipsa! In schimb nu avem carii, avem dintisorii albi si sanatosi si gingiile roz si frumoase! M-am framantat mult si degeaba din cauza asta, am ajuns pana la urma la concluzia ca in nici un caz acestea nu sunt probleme de sanatate asa ca nu ar trebui sa ma consum din cauza lor… si asa va statuiesc si pe voi, mamici de știrbișori, sa faceti… sănătoși sa fie!

Cu zambetul pe buze,
MamiFlorentina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *