Învață-l să fie bun!

Copii au o capacitate mare de învățare – invata cu usurinta poezii, reguli, limbi straine, cum sa cante la pian, cum sa isi lege sireturile, sa decupeze sau sa picteze, sa scrie, sa citeasca, sa se spele pe maini – orice! Multi dintre ei stiu alfabetul, adunarea si scaderea pana sa isi cunoasca invatatoarea, majoritatea stiu sa spuna „poftim” in loc de „ce”, sa multumeasca, sa ceara scuze si sa salute frumos… ok, avem cu totii grija ca cel mic sa fie istet si educat, dar cati dintre parinti ii invata pe cei mici sa fie BUNI?
Ma tot intersectez de cand sunt parinte cu tot felul de copii si nu de putine ori a trebuit sa-mi iau copiii din diverse locuri de joaca, parcuri, chiar si din fata blocului fiindca nu am stiut cum sa reactionez cand mi-am vazut fetitele dominate, lovite, luate in ras, certate de alti copii. Le-am explicat atunci ca acei copii care tipa la ele, le iau jucariile, nu impart jucariile, le pun sa faca ceva ce lor nu le place, nu le lasa sa se joace, sunt copii rautaciosi si deocamdata, fiindca sunt micute, o sa ii evitam. Da, stiu, poate e prea dura asocierea dintre aceste doua cuvinte „copil” si „rautacios”, dar din pacate copii nostri se intersecteaza si cu astfel de copilasi.
In nici un caz nu e vina lor ca nu sunt deloc empatici, e vina parintilor care nu i-au invatat sa fie buni cu ceilalti, cu animalele, cu plantele, cu jucariile sau cartile. In familia noastra lovitul e total interzis, nici macar in joaca nu il folosim, copii mei nu tipa la mine sau la alte persoane fiindca stiu ca nu e frumos, nu putem lua ceva din mana altcuiva – putem sa cerem frumos, impartim jucariile si bunatatile din mana, ne imbratisam prietenii, iubim pisicile, cateii, porumbeii si buburuzele, udam florile, ne induiosam de bebelusi, ne e mila de un amic bolnav, etc. Lucruri simple, mie chiar imi par banale. Nu a trebuit sa insist pe nici unul dintre ele, doar le-am explicat si copilul a inteles.
Exista parinti care se mandresc ca cel mic „se descurca” – isi face loc, daca ii place o jucarie din mana altui copil o ia, daca nu ii place de cineva il impinge/loveste, ii pun pe ceilalti sa face ce vor ei, etc. Ce nu vad acesti parinti e viitorul copilului lor: treptat in cercul copilului/adolescentului/tanarului vor fi numai copii/adolescenti/tineri care la fel ca el nu vad in violenta fizica sau verbala ceva neobisnuit… si inconjurat doar de astfel de persoane va ajunge mai devreme sau mai tarziu o victima.
Profitati de capacitatea deosebita de invatare din primii ani de viata si invatati-i pe cei mici despre empatie si bunatate, vor intelege si vor creste cu aceste principii frumoase care vor face din ei oameni(mari) si buni!

Cu bunatate in gand,
MamiFlorentina

Un răspuns la „Învață-l să fie bun!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *