Sosul sosurilor

De cate ori nu v-ati confruntat cu intrebarea „dar ce-i dau copilului sa pape?”? Fie ca veniti de pe undeva, fie ca-i duminica si nu prea ai chef sa gatesti, fie ca ai un pui bolnavior si nu ai timp de facut mancaruri serioase, e important sa ai o solutie astfel incat sa ii incropesti micutului masa in 10-15 minute. De ceva vreme eu fac in fiecare luna un sos bun la toate, gustos si sanatos. E un sos de rosii plus alte legume care merge de minune in paste, orez, cartofi, mazare.
Iata cum realizez sosul minune:
Daca este iarna avem nevoie de 4 cutii rosii decojite(daca e vara cam 2 kg de rosii coapte si zemoase puse in prealabil 5 minute in cuptor ca sa le putem decoji), 2 morcovi, 1 ceapa, 5-6 catei de usturoi, 500 ciuperci(optional), ulei de masline si oregano sau busuioc verde(gasiti planta in ghiveci in supermarket si costa cam 6 lei, miroase frumos, da bine pe geamul de la bucatarie si va ajunge cam pentru 1 luna de zile pentru pizza si paste aromate).
Cum procedam? Va trebuie o oala incapatoare, incalzim uleiul de masline, cam 4-5 linguri, adaugam ceapa, morcovii si usturoiul curatati, spalati si taiati grosier si NU le calim, le lasam doar 2-3 minute cat sa-si lase putin aromele in ulei. Daca va plac ciupercile adaugam pentru cateva minute cele 500g de ciuperci spalate. Urmeaza sa punem continutul celor 4 cutii de rosii decojite si lasam sa fiarba cu capac cam 1 ora. Dupa timpul de fierbere adaugam 1 lingurita de zahar, sare si cateva frunze de busuioc sau oregano. Blendam sosul asa fierbinte si in punem in borcanase pe care le inchidem bine si le lasam la temperatura camerei pana se racesc de tot. Fiindca a fost pus asa fierbinte in borcane acestea se vor sigila frumos. Obtinem 4 borcanase de sos. Eu le tin in frigider si imi ajung pentru 1 luna.
Iata, deci, cum este posibil sa ii gatesti copilului ceva bun in 15 minute. Fierbem pastele (noi folosim Barilla variantele mini care fierb in 7-8 minute) adaugam sos si putin parmezan, sau fierbem cartofii taiati cubulete mici si adaugam sosul nostru, la fel putem face cu mazarea sau orezul. Copiilor le place, pentru ei nu conteaza daca cina a fost gatita in 5 ore sau in 10 minute, important este sa nu vada bucati de morcov sau ceapa, si nu le vor vedea pentru ca sunt bine blendate.
Noi folosim sosul si impreuna cu carnita tocata ca sa facem sos pentru bolognese, musaca, sau chiftelute cu sos, mancaruri de asemea pe gustul mofturosilor.

Pune sos,
Va fi gustos! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *