Secretul copiilor sanatosi si voiosi – program, aer curat, comunicare

Inainte sa devin mama m-am documentat asiduu despre cum se cresc copii. Mi-am facut un plan despre cum ii voi creste si in mare parte l-am respectat. Din experienta mea cu cei doi pitici am tras o concluzie despre care sunt cele mai importante 3 lucruri din viata de zi cu zi care ne fac copii sanatosi, linistiti, veseli: program, aer curat, comunicare.
Nici una nu costa, nici una nu e teribil de greu de respectat, iar combinatia lor – succes garantat.
Noi acordam o mare importanta programului copiilor. Cei mici se trezesc la aceeasi ora(singuri), papa la aproximativ aceleasi ore, iau gustari la aceleasi ore, dorm de pranz la aceeasi ora si merg la nani seara mereu la ora 21:00. Uneori e greu sa iti programezi treburile/iesirile/vacantele/vizitele in functie de programul lor, dar, ganditi-va asa: un copil odihnit, care a papat cat si cand trebuie, este mai putin mofturos! Moftureii, din punctul meu de vedere, sunt aspectul cel mai greu de tolerat din viata unei mamici, ori daca ii reducem nu poate fi decat de bine.
Copii mei ies afara zilnic, doar daca ploua cu galeata sau e ceata persistenta nu iesim, in rest luam aer curat macar o data pe zi. Am avut noroc sa gasim o gradinita unde joaca in aer liber face deasemenea parte din programul zilnic. Fie iesim in curte si ne jucam cu mingile in iarba, coloram pietre cu carioci, ne plimbam cu trotineta, scriem pe pavele cu creta. Ori ne plimbam prin zona. Daca e mai urat ne rezumam la terasa si la o carte de colorat. Fie mergem in parc, la tobogan, la papapt o inghetata, etc. Iarna sau vara se gaseste ceva de facut pe afara, macar 30 de minute.
Doamne, cat poate un copil sa vorbeasca! Nu mai zic cat pot sa vorbeasca doi! Noi i-am incurajat mereu sa comunice si le-am raspuns mereu la intrebari, chiar si celor repetitive. Nevoia de cunoastere e normala, trebuie sa ne bucure, copii nostri acumuleaza informatii, se dezvolta, cresc sanatosi! Inca nu sunt dovezi cum ca vorbitul strica, „ma doare gura” e o minciuna gogonata, asa ca nu vad de ce sa nu-i ajutam sa cunoasca tot ce vor ei… si mai sunt si haiosi cu intrebarile lor simpatice – „mami, la pasarica in limba engleza se spune cioara?”!

Spor la plimbat si la comunicat! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *