Travaliul, cum il recunosti?

Am doua travalii la activ si nu mi s-a parut nici unul de neindurat. La prima sarcina ma gandeam mereu cum il voi recunoaste, cum voi deosebi contractiile false de cele adevarate. Odata inceput travaliul nu a fost greu sa imi dau seama ca e adevarat si nu din cauza durerilor, initial durerile sunt doar mici crampe. Contractiile adevarate sunt regulate, incredibil de regulate. Cand au inceput sotul meu si-a deschis un document in telefon si le nota, ca sa vedem la ce interval vin. Nu imi venea sa cred ca erau la minut!!! Chiar aveam dubii ca sunt om, parea mai degraba ceva robotic, programat. Eu le-am observat de pe la 20 min la ambele sarcini, asa cum am spus initial sunt o mica jena la burtica, radiaza in spate.
La prima sarcina travaliul a fost lung cam 48 de ore, dar nimic de speriat. Medicul mi-a spus sa ma pornesc de la Piatra Neamt la Iasi cand contractiile sunt la 10 min, noi ne-am pornit de la 15, fiindca eram nerabdatori sa o intalnim. Eu am observat contractiile dupa ce seara pe la 19:00 am eliminat dopul gelatinos, ceva rozaliu si gelatinos pe hartia igienica :)). Mi-am sunat medicul si mi-a spus ca e posibil sa inceapa contractiile, peste aproximativ o ora au inceput. La 20 minute au tinut cam 5-6 ore, apoi au urmat la 15 min tot cam atat si cel mai mult au durat cele de 10-9 minute cam 12. La 15 minute am mers la consultatie, medicul a spus ca va mai dura si daca nu vreau sa ma internez sa revin cand vor fi la 5 minute. Nu am vrut, asa ca in travaliu fiind am mancat in oras, m-am uitat la televizor, am incercat sa dorm si le-am tot cronometrat. Cand am vazut ca nu se indesesc m-am pus in miscare, ture de mers mai alert prin camera, dupa 40 de min de plimbat colo-coace am ajuns la 4 min…si tup la Arcadia. M-au conectat la un aparatele care masoara contratiile si urmareste semnele vitale ale bebelusului si am asteptat sa mai cresca dilatatia. Aaaa, dilatatia, nu am spus nimic de ea. In timpul travaliului colul se dilata pentru a favoriza nasterea naturala. Expulzia are loc cand colul atinge dilatatia 10. Cand contractiile erau din 15 in 15 minute colul era inca rigid, iar dilatatia 1. Intre timp mi s-a facut clisma, un procedeu deloc dureros. Odata cu micsorarea timpului dintre contractii, dilatatia creste, astfel ca in momentul cand contractiile au ajuns la 3 minute, dilatatia era 8, am fost dusa in sala de nasteri unde mi s-a facut, asa cum stabilisem initial, anestezie epidurala. Nu prea am avut timp sa vad ce efect are fiindca in 10 min dilatatia era buna, bebe era pregatit sa iasa, asa ca am nascut imediat.
La a doua sarcina contractiile au inceput fara pierderea dopului gelatinos. Pur si simplu le-am sesizat si am inceput cronometrarea. La nici una din sarcini nu mi s-a rupt apa. Ruperea membranelor a facut-o medicul in sala de nasteri si desi se face cu un ac urias nu simti nimic, nimic. La al doilea travaliu am ajuns la maternitate cand contractiile erau la 10 minute, colul rigid, dilatatie 1. Am facut clisma iar apoi am mers pe mana medicului si mi s-a pus o perfuzie cu oxitocina care a grabit travaliul. Cam in doua ore am urcat in sala de nasteri, epidurala si am asteptat sa se intensifice contractiile si sa cresca dilatatia. Am fost intrebata cum am resimtit perfuzia cu oxitocina. In nici un fel, doar au crescut contractiile in intensitate. Cat timp am avut perfuzia am fost conectata la aparatul care monitorizeaza bebelusul si contractiile, iar medicul a stat pe canapea langa mine. Dna. Dr. Cacicovschi e foarte rabdatoare, desi dilatatia era buna mi-a spus ca vom incepe sa impingem doar cand simt eu bebelusul suficient de jos, asa ca am asteptat cam 1 ora. Cele care au norocul sa nasca la Arcadia cu dna. Dr. Cristina Cacicovschi vor sti exact ce au de facut, practic mi-a aratat cu mana unde voi simti o presiune cand e cel mai bun moment ca sa imping.
Cam asta imi amintesc eu despre travalii, nu mi s-a parut nimic horror, iar la al doilea copil cand am avut timp sa vad „puterea” epiduralei chiar ma simteam prost ca urmeaza sa nasc si nu ma doare nimic, desi monitorul arata peste 100 intensitatea contractiilor. Multumiri intreg personalului de la Arcadia, cu totii m-au facut sa ma simt in siguranta si au avut grija de mine de parca ma cunosteau.

Fara frica,
Florentina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *